Acupunctuur, wat doet het?


Ziekten en pijn kunnen via verschillende manieren van acupunctuur behandeld worden. De bekendste vorm is de traditionele Chinese lichaamsacupunctuur, waarmee direct de meridianen beinvloed worden. Het gaat om energie en balans.
De energie loopt door ons lichaam via energiebanen (meridianen) en die energie circuleert elke 24 uur. Deze energiebanen lopen anders dan de zenuwbanen en bloedvaten en zijn alleen zichtbaar te maken door radioactieve tracing. De voeding voor dit circuit komt uit de organen, onze voeding, onze levenswijze, de lucht die we inademen etc. Iedereen heeft een andere energiehuishouding.
De balans bestaat uit geestelijke balans en lichamelijke balans (een gezonde geest in een gezond lichaam). Je gedrag, je gedachten en je gevoelens beïnvloeden je lichamelijk welzijn. Is de balans verstoord dan probeert de acupuncturist het evenwicht te herstellen. Dit gebeurt door naalden op bepaalde punten van de energiebanen te zetten.

Naast de traditionele vorm van acupunctuur zijn er de zogenaamde microsystemen. Er bestaan in ons lichaam vele microsystemen zoals die van de schedel, de handen, de voeten, de romp en het oor om maar een paar te noemen. Het principe van de microsystemen berust op de opvatting dat in een dergelijk microsysteem het hele lichaam gepresenteerd is. Behandeling geschied op basis van de reflexologie. Dit houdt in dat als er pijn of een ziekte in een lichaamsdeel heerst, er ook drukgevoeligheid ontstaat in het gebied dat dit lichaamsdeel representeert. Wanneer in dit gebied een naaldje wordt gestoken dan is er meestal binnen enkele seconden of minuten verlichting van de pijn waar te nemen.

Een vorm van een microsysteem,die ik zelf in de praktijk gebruik, is schedelacupunctuur. De naalden worden oppervlakkig ingebracht en er bestaat absoluut geen gevaar dat naalden de hersenen binnendringen. Daarvoor is het schedelbot te hard en dik. Deze methode is zeer effectief gebleken bij neurologishe klachten en pijnsyndromen.

Nog een andere vorm van acupunctuur is de segmentale acupunctuur. Deze methode kan begrepen worden vanuit het westese denken in segmenten. Er zijn drie verschillende segmenten, de huid, de spieren en de botten. Afhankelijk waar de pijn zich manifesteert wordt het segment bepaald en worden in het segment naalden gezet. Deze methode wordt vooral ingezet bij pijn.

Electroacupunctuur is het toedienen van electrische stroom op de naalden. Het kan ingezet worden op alle bovenstaande vormen van acupunctuur en wordt vooral gebruikt bij pijn.


Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | © joangros.nl