Acupunctuur en wetenschap


Er zijn reeds veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van acupunctuur. Wetenschappelijke onderzoeken die aan de strengste eisen hebben voldaan en in de toonaangevende internationale wetenschappelijke tijdschriften zijn gepubliceerd. Met beeldvormende technieken, zoals f MRI, kunnen we nu de effecten van acupunctuur meten.

De werking van acupunctuur op stress, angst en depressie

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika namen een afname waar van de activiteit van het emotionele brein nadat zij het belangrijke acupunctuur punt (dikkedarm 4) stimuleerden.

Het emotionele brein ontvangt constant informatie uit verschillende delen van het lichaam en reageert daarop. Het houdt het lichamelijke evenwicht in stand. Ademhaling, hartritme, bloeddruk, eetlust, de seksuele behoefte, afscheiding van hormonen en het functioneren van het immune systeem staan onder controle van het emotionele brein. Het is vaak eenvoudiger tot de emoties door te dringen met behulp van acupunctuur, massage, sport en voeding dan door taal.
Zijn het emotionele en het verstandelijke brein met elkaar in evenwicht, dan ervaren we een innerlijke harmonie. Als ze niet met elkaar in evenwicht zijn kunnen we ziek worden .

Het emotionele brein geeft richting aan wat we willen met ons leven. Het verstandelijke brein probeert ons zo verstandig mogelijk vooruit te brengen in het proces van richting zoeken. Het emotionele brein geeft alarmsignalen af die het verstandelijke brein kan overrulen door te zeggen: “Doorgaan, niet zeuren". Wanneer we lang genoeg doorgaan en de signalen van ons emotionele brein negeren kan zich dit gaan uiten in onverklaarbare vermoeidheid, hoge bloeddruk, steeds terugkerende verkoudheden, darmklachten, hartkwalen en algemene weerstandsverlaging.

De klachten kunnen worden verlicht of zelfs weggenomen met acupunctuur omdat het een directe invloed op het emotionele brein uitoefent. Maar ook omdat acupunctuur de aanmaak van serotonine door het lichaam activeert. Deze neurotransmitter zorgt o.a. voor een gevoel van welbevinden. Dus rust in het brein.

Bijna 2 miljoen Nederlanders slikken kalmerende middelen zoals oxazepam, diazepam, angstremmers en slaapmiddelen. Deze middelen hebben, zoals bij velen bekend, zwaar wegende nadelen.

In de VS is sinds jaren onderzoek gaande naar hoe depressies, angsten en stress kunnen worden tegengegaan met methodes die eerder een beroep doen op het lichaam dan op de taal. Acupunctuur is van die methodes .

Acupunctuur ter pijnbestrijding

Wetenschappers hebben ook aangetoond dat door stimulatie van het punt dikkedarm 4 door middel van acupunctuur de banen van angst en pijn plaatselijk verdoofd werden. Daarnaast is bewezen dat acupunctuur het lichaam stimuleert om lichaamseigen morfine aan te maken die het pijngevoel kunnen blokkeren.

De invloed van acupunctuur op het zenuwstelsel, hart en bloedvaten

Acupunctuur heeft rechtstreeks invloed op het zenuwstelsel. Het kan het zenuwstelsel in evenwicht brengen wat direct positieve gevolgen heeft voor alle organen van het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek naar hartproblematiek in relatie tot acupunctuur toonde aan dat acupunctuur een gunstig effect had op bloeddruk, ons hart en immuunsysteem en leidde tot 78% minder medicijngebruik en 80% minder bypass operaties.

The Science of Acupuncture BBC Documentary Traditional Chinese MedicinePrivacybeleid | Algemene Voorwaarden | © joangros.nl